AVForum
  HDI Dune Max
teszt
Teszteltük a HDi felsőkategóriás médialejátszóját
Tovább >>
  Popcorn C300
teszt
Teszteltük a Popcorn C300-as médialejátszót
Tovább >>

  Reply to this topicStart new topic

> Panasonic TH-42PZ85 plazma vs Samsung LE40A656 LCD, teszt
AVForum
Létrehozva: 2008 Apr 13 09:24
Quote Post


Szerkesztőség
**

Csoport: Admin
Hozzászólások: 262
Azonosító: 1
Regisztrált: 2007 Sep 24A plazma vs LCD TV vita évek óta dúl, 2007-től pedig az LCD-k térnyerésének lehettünk tanúi. A Panasonic TH-42PX80 tesztelésekor megállapítottuk, hogy a plazma gyártók még nem adták fel a harcot és letettek az asztalra egy olyan TV-t, ami az átlagos felhasználók számára per pillanat bestbuy kategória. Az 1080p felbontású (FullHD) kijelzők esetében viszont a helyzet nem volt ennyire egyértelmű, az LCD technológia sokkal olcsóbban nyújtott alternatívát, ráadásul jó egy évvel korábban kikerültek az első példányok a polcokra. Miután most jött ki a Panasonic új FullHD modellje a TH-42PZ85, és a Samsung új modellpalettájának közép-felső kategóriájú LE-40A656 modellje, méghozzá szinte azonos áron, kihagyhatatlan ziccernek ígérkezett egymásnak ereszteni őket.

user posted image   user posted image

Külső

A Panasonic konzervatív megjelenésű, nincs rajta semmi hivalkodó. A fényes fekete, vastag szélű káva kétoldalt nagyon enyhén vékonyodik. A káva alján egy UFO-t építettek be a japán mérnökök, legalábbis első blikkre ez ugrott be az ezüst színű, íves kitüremkedés láttán. Ebben helyezték el a lefele néző hangszórókat, ezen túl más funkciója nincs. Ízlés kérdése, hogy ez a megoldás tetszik-e, mi mindenestre elborzadtunk rajta. A TV képernyője eléggé tükröződik, nem túl szerencsés, ha a TV-vel szemben fényforrás, ablak található. A TV hátát nézve először a felső részen található 5db hűtőventillátor rácsa tűnik fel, és pár plusz hűtőnyílás. Elszoktunk már ettől, úgy tűnik a FullHD plazmák továbbra is erőteljes hűtést igényelnek. A csatlakozópanel középen van, ez hagyományos bekötés és falra szerelés szempontjából is problémás. A TV talpa négyszögletű, masszív, stabilan tartja a TV-t. A kezelőszervek elhelyezésével sikerült alaposan meglepni bennünket, ezek a TV jobb oldalának hátlapjára kerültek - egy patentzáras ajtó mögé, az SD kártya olvasóval egyetemben. Érthetetlen miért kell az amúgy is rejtett gombokat még egy ajtó mögé is rejteni, kezelhetőség szempontjából Darwin-díjas megoldás, ugyanis a gombjai így se kézre állónak, se ergonómikusnak nem nevezhetőek.

user posted image     user posted image

user posted image     user posted image

user posted image     user posted image

A Samsung tökéletes ellentéte a fentinek. A TV kávájának eleje egy anyagában bordó árnyalatúra színezett plexi, ami nagyon dekoratívan néz ki. A hangszórók a káva aljában vannak elhelyezve és lefelé néznek. Ha a PZ85 kezelőgombjai Darwin-díjasok, akkor az A656-osé az evolúció következő lépcsőfokára léptek, a káva jobb szélén vannak elrejtve úgy, valószínűleg elsőre senki sem találná meg őket. Az érintőgombok a kávába vannak beépítve, alig látható / olvasható feliratokkal és piktogramokkal jelölve. Érdekes megoldás, bár nem éppen felhasználóbarát. Viszont tény, hogy a desingos külsőbe teljesen beleolvadnak, így legalább eszétikai kifogás nem érheti őket. A TV hátulja fényes fekete műanyag, ahogy az M87-nél is írtuk, esztétikáját tekintve akár közszemlére is tehetjük. A csatlakozók elölről nézve bal oldalon hátul vannak elhelyezve, könnyen hozzáférhetőek és falra szerelésnél sincsenek útban.

user posted image     user posted image

user posted image     user posted image

A külsőt tekintve egyértelmű a Samsung fölénye, nincs mit ragozni, az A656-osra egyszerűen jó ránézni.

Csatlakozások

Panasonic

1db RF bemenet
3db HDMI (1.3)
1db komponens bemenet
1db sztereó RCA bemenet
2db SCART (ebből egy teljes értékű)
1db optikai kimenet
1db VGA bemenet
1db SD kártyaolvasó
1db fejhallgató bemenet
1db CI kártya

Samsung

1db RF bemenet
4db HDMI (1.3)
1db komponens bemenet
1db sztereó RCA bemenet
2db SCART (ebből egy teljes értékű)
1db optikai kimenet
1db VGA bemenet
1db USB port
1db CI kártya


Távirányító

A Panasonic TH-42PZ85 távirányítója megegyezik a korábban tesztelt PX80-as modellével, így copy/paste következik: A távirányító meglehetősen termetes darab, mindazonáltal jól kézre áll. A gombok kellően nagyok, kellemes tapintásúak, megfelelően érezhető nyomásponttal. A felső részén találjuk a ki/bekapcsoló gombot, az AV bemenetek választógombját, a képarányváltót, az SD kártyaolvasó, valamint a menükezelés gombjait. Alatta a teletext gombjai, a nagyméretű számgombok, a hangerőszabályzó, a csatornaváltó és legalul a DVD vagy video vezérlésének kezelőegysége helyezkedik el. Az alsó részen található felhajtható fedél alá rejtették a ritkábban használatos gombokat (pl. a videó és DVD felvevő vezérlőgombjait).

A Samsung az LG-hez hasonlóan újítani akart, de ezt a próbálkozást nem koronázta siker. A táv fényes fekete műanyag, melynek az alja elkeskenyedik mind vastagságában, mind szélességében, amitől elég érdekes formát vesz fel. Nagy méretű, színes gombokkal pakolták tele, melyek a táv jobb felső részén lévő gombbal kivilágíthatóak, ha sötétben használnánk. A felépítése kevésbé ergonómikus, mint a Panasonicé (pláne az LG PG6000-es távjával összehasonlítva), jó időbe beletelik, amíg az ember vakon is megtalálja legalább a főbb kezelőszerveket.

user posted image     user posted image

Első benyomások

A Panasonic előlapján büszkén hirdeti a matrica az 1.000.000:1 dinamikus kontrasztot. A PX80-ason 500.000:1 volt. Hogy hol a különbség? Mi nem találtuk meg. A fekete jó, de nem éreztük sokkal mélyebbnek. Talán kicsivel jobb, de szemre ez nem igazán látszik. Az általános képminőségre nem volt panaszunk, ám kis mértékű vibrálást tapasztaltunk. Aki erre érzékeny, az vásárlás előtt mindenképpen próbálja ki.
Szembeötlő volt a fehér szín, illetve annak a hiánya. A fehér inkább piszkosszürke, és ez főleg a Samsung LCD-vel történt párhuzamos meghajtáskor ordított a képünkbe. Félelmetes volt egymás mellett látni a kettőt, hiába állítgattunk fényerőt, kapcsoltuk ki a takarékos üzemmódot, ami vakító fehér volt az LCD-n, az minden ügyeskedésünk ellenére is csak szürkés tónusú a plazmán.
Megfigyeltünk kismértékű ghostingot egy 5 percre megállított DVD film felirata esetében. A ghosting nem vészes mértékű, de sajnos nem is mentes tőle.
Működés közben halk zúgást hallhatunk a TV közelébe hajolva, ami leginkább a hűtőventilátorok bűne, ám ez általános körülmények között nem hallható.

Bekapcsoláskor a Samsung lassan tér magához, majdhogynem egy számítógéphez lehet hasonlítani, először csak villogni kezd a visszajelző LED, majd kell neki pár másodperc, amíg feléled. A jobb oldalon enyhe bevilágítást látni a képernyőn, sajnos a homogén fényerő továbbra sem jellemző az LCD-kre. A Samsung képe nagyon korrekt, a színek gyönyörűek, a részletgazdaság terén pedig közelről is minden apróságot szépen kivehetünk, főleg a világos képeknél tűnik fel, hogy jobb a Panasonicnál e téren. Például egy Földről készült űrfotót nézve a felhőrendszerek részletei jobban kivehetőek voltak. Egészen addig, amíg szemben ülünk vele, mivel nagyságrendileg 30°-ról, kissé oldalról nézve már észrevehetően változik a kontrasztarány, a fekete elkezd kivilágosodni. Alapbeállításokkal kissé kékes tónusúak voltak a színek. Ez ugyan korrigálható a menüből, de az LCD tulajdonosok tudhatják már, hogy ez ügyes-bajos feladat. Kitapasztaltuk, hogy 2-es, 3-as háttérvilágításnál a Samsung feketéje is plazma TV szintre hozható, cserébe viszont a színek messze nem voltak olyan élénkek, mint 6-os háttérvilágításnál, és ilyenkor a részletgazdagságból is veszítettünk.

Menü

A PZ85 menüje gyakorlatilag teljesen megegyezik a PX80-aséval, egyedül abban találtunk különbséget, hogy a 100Hz nem kikapcsolható, és a Beállítások almenüben található egy Intelligent Frame Creation nevű opciót. Ez a 100Hz-es technológia egy újabb fejlesztése, a belső elektronika a mozgás sebessége alapján határozza meg, hogy mikor és mennyi új mesterségesen létrehozott képkockát illeszt be két valós képkocka közé.
A TV menüje egyszerű, kék és citromsárga színű, kellően nagy méretű, jól olvasható és természetesen magyar nyelvű. A korábban tesztelt LCD TV-khez képest a menü sebessége megfelelően gyors. A menü négy részből áll, legfelül a VIERA Link található, ezen keresztül a csatlakoztatott, kompatibilis készülékeket vezérelhetjük. Következő pont a KÉP, itt értelemszerűen a képbeállításokat végezhetjük el. Ez a menüpont meglehetősen szegényes, itt állíthatjuk a 4 tárolható képmemóriát (MOZI, DINAMIKUS, NORMAL, ECO), valamint néhány alapvető paramétert (kontraszt, fényerő, szín, képélesség, színhőmérséklet, színkezelés, zajszűrő). TV adás esetében kapunk egy további lehetőséget is, ez a 3D fésűsszűrő kapcsolhatósága. Alatta a HANGMENÜ 2 tárolható üzemmóddal (ZENE, BESZÉD) valamint pl. a térhangzás bekapcsolása is itt érhető el. Apró érdekesség, hogy beállíthatjuk a hangszóró-fal közti távolságot is, 30 cm feletti vagy alatti állás választható. Végül a BEÁLLÍTÁSOK, itt találjuk a csatornahangolást, a takarékos üzem kapcsolót, az OSD beállításait, a gyermekzárat, stb.

user posted image     user posted image

A Samsung menüje szintén tökéletesen megegyezik a korábban tesztelt M87-esével, talán egy fokkal gyorsabban reagál.
A Samsung kezelőmenüjével kapcsolatban a legszembeötlőbb dolog az, hogy meglehetősen lassan reagál, ami fájdalmasan körülményessé teszi a beállítások kezelését. A TV külsejéhez illeszkedő, modern hatású, fekete-grafitszürke-fehér színekkel operáló, félig áttetsző menüt kapott, ami a képernyő közepén helyezkedik el. A képre hatással levő opciók állításakor (fényerő, színtelítettség, stb.) az opció csúszkája a képernyő aljára kerül, és a menü eltűnik. A menü felépítése könnyen kiismerhető, kezelése könnyen elsajátítható.

user posted image     user posted image

Hang

A Panasonic beépített hangszórói megfelelően szólnak, nincs dobozhangjuk. A menüben több opció közül választhatunk, kinek melyik jön be legjobban. Mi a térhangzást kikapcsolva éreztük a legjobbnak, a BBE Viva opciót erős visszhangja miatt nem javasoljuk.

A Samsungot hallgatva nem hittünk a fülünknek. Szép, tiszta hangok és TV-hez képes komoly mélyek szöktek elő a TV hangszóróiból, ráadásul az SRS TS XT alaposan rádobott a minőségérzetre. A menüből kevesebb opció jut viszont a beállításokra, igaz véleményünk szerint azokat sem volt érdemes piszkálni.

100Hz

A Panasonic esetében nem is lehet kikapcsolni, az Intelligent Frame Control szolgál a beállításhoz, mi nem vettünk észre azonban semmi rendkívülit, akárhogy is próbálgattuk. Némileg értetlenkedünk azon, hogy a 100Hz ellenére mégis miért tapasztalunk vibrálást a képernyőn, de a rejtélyt nem sikerült megfejtenünk.

A Samsungnál a 100Hz öt fokozatban állítható, a kikapcsolástól a demonstrációs módig, ahol a kép egyik oldala „normális”, a másik 100Hz-es. Itt a 100Hz-es részen egy kicsivel élesebbnek tűntek a feliratok, a gyorsan mozgó részek, de ami szembetűnőbb volt, hogy valami egészen kiváló mélységérzetet adott a képnek. Mindkét TV-re igaz, hogy a 100Hz-nél semmiféle grafikai anomáliát nem tapasztaltunk, ezért inkább kapcsoljuk be, ártani nem fog.

TV adás

A PZ85-ön a TV adás képe kellemes, ismét csak a PX80-hoz tudnánk hasonlítani. Kellemes színek, az analóg adáshoz képest megfelelő képélesség, minimális képzaj, egyszerűen semmi rosszat nem tudunk rá mondani, a Panasonic tunerjei egyértelműen kiváló minőségűek. Sajnos a képarányok tekintetében továbbra is bánt minket egy valóban használható opció hiánya.

user posted image     user posted image

A Samsungnál azt vártuk, hogy a TV adás katasztrófa lesz a PZ85-höz képest. Ehhez képest nem igazán volt okunk panaszra, nem volt rosszabb, mint a PZ85-ös képe, sőt. Elmosódástól mentes, kifejezetten szépek a színei, minimális a háttérzaj és még csak szemcsésebbnek sem szemcsésebb, mint a plazmán. Különösen kiemelnénk a színeket, melyek egészen kiválóak az eddig látott LCD tévékhez képest. Ráadásul a Széles Nagyítás képarányban mintha a Sony SMART reinkarnációjára találtunk volna. Nem annyira kifinomult talán, de látványos torzulás nélkül élvezhettük a 4:3-as TV adást 16:9-ben. Minket is meglepett, de TV nézésre némileg jobb a Samsung.

user posted image     user posted image

DVD

A teszteket Pioneer DVR-LX60-nal végeztük, HDMI kapcsolaton, 576i felbontáson.

A Panasonic PZ85 kiváló eredmény hozott, akárcsak korábban a PX80. A Panasonic nagyon tudhat valamit a kis felbontású jelek megjelenítéséről, ugyanis DVD-hez képest bámulatosan jó minőséget kaptunk, pedig titkon azt vártuk, hogy a FullHD felbontás hátrányosan érinti. Hát bizony semmi ilyesmi nem tapasztaltunk, szép színek, éles kép, semmi recés él, semmi foltosodás.

user posted image     user posted image

Hiába vártuk, hogy a Samsung LCD alulmarad a PZ85-el szemben, alig volt köztük látható különbség. A kép homogenitása terén persze egy picit alulmaradt, de ezt leszámítva nem találtunk fogást rajta. A korábban tesztelt FullHD LCD TV-khez képest két klasszissal jobb minőséget hoz ki a DVD lemezből, a készülék felskálázó elektronikája egyértelműen jobb, mint az előző szériáé volt.
Látványosan csökkent az élek recésedése és a színek is határozottan jobbak voltak.

user posted image     user posted image

Blu-ray

A teszteket Sony BDP-S500 Blu-ray lejátszóval végeztük HDMI kapcsolaton.

Gyönyörű, élethű színek, mély fekete, abszolút hibátlan 24p megjelenítés, részletgazdag kép - ezt nyújtotta a PZ85, de a fehér és a világos részek nem az igaziak sajnos, itt is előjött a kissé szürkés szín a fehér helyett. Ezt leszámítva csak a kis mértékben tapasztalható vibrálást találtuk zavarónak.

user posted image     user posted image

A Samsung ennek pont az ellenkezőjét mutatta, a világos részeken részletgazdagabb, szebb, élőbb a képe, de a fekete részek mintha egy kicsit kevésbé lennének feketék és megmaradt a már fentebb említett picit kékesbe hajló fekete. Egyébként a sötét képrészletek visszaadása kiváló, LCD tévén még nem láttunk ennyire jót. A 24p megjelenítés ezen is hibátlan, teljesen stabil, a mozgás folyamatos.

user posted image     user posted image

Számítógép

Egy AMD alapú HTPC-re egyszerre kötöttük rá a két TV-t, Clone módban egy 8800GTS VGA kártyával meghajtva. Az összekötés zökkenőmentes volt, a Samsungnál a Csak pásztázás képarány opciót bekapcsolva, a Panasonicnál a Kép túlpásztázása opciót pedig kikapcsolva volt tökéletes 1:1 pixel mapping. A párhuzamos teszteken tűnt fel igazán a Panasonic fehérjének gyengesége. Miután a Windows asztalon belőttük a két TV képét szembesültünk azzal, hogy a Panasonic bizony alulmaradt részletgazdaság tekintetében. A világos részeken egyszerűen sokkal jobb volt a Samsung.

Tesztelt és támogatott felbontások:
-1920x1080 (24, 25, 30, 48, 50, 60Hz)
-1360x768 (24, 25, 30, 48, 50, 60Hz)
-1280x720 (csak 50, 59, 60HZ)

A felbontás váltásokra egy kicsivel lassabban reagált a Samsung (néha 3-4 másodpercbe is beletelt), a Panasonic szinte egyből átállt.

Tesztvideónk többek között a Transformers 1080p változata volt, 1920x1080@24Hz-re belőtt lejátszó programmal. A fekete terén jobb a plazma, ez nem vitás, a Samsung esetén kékes-fekete volt az elvileg vaksötét rész is, pláne a plazmához viszonyítva, aminek a feketéje viszont érdekes módon kissé zöldes árnyalatba hajlott. A Samsung esetében játszottunk az RGB kalibrációval, a Panasonic azonban semmi ilyesmit nem kínál, így a kép színárnyalatát nem tudtuk befolyásolni.
A sötét jeleneteket leszámítva a Samsung 40A656 ütöt és vágott. Nem biztos, hogy a képeken teljesen át tud jönni az, amit a szemünkkel láttunk. A sivatag egyszerűen élt az LCD-n, míg a Panán kopottas, matt volt. Még az emberek arca is élettel telibbnek tűnt, pedig az LCD-k ebben hagyományosan gyengén szerepelnek. Az LCD-n volt mélységérzete a képnek, míg a Panasonicnál semmi ilyesmit nem tapasztaltunk.

Játéktesztünk az Unreal Tournament 3 volt, ahol pár gyors Team Deathmatchet játszottunk le botok ellen, 1920x1080-as felbontáson. Az eredmény kissé zavarba ejtő volt, ugyanis nagyon nehéz volt dönteni, melyiknél is jobb a látható kép, mindenestre a mozgás megjelenítésében talán a PZ85 egy fokkal stabilabbnak tűnt.
A képeken felül a Panasonic, alul a Samsung látható.

user posted image     user posted image

user posted image     user posted image

user posted image     user posted image

Monitorként mindkét TV jól használható, a ghosting és az esetleges beégés miatt viszont az LCD lehet a jobb választás.

Fogyasztás

Panasonic TH-42PZ85: Átlagosnak tekinthető 220-250 Wattot mértünk az Amazonas Kincse alatt sötét jeleneteknél, viszont a teljesen fehér háttérnél akár 412 Wattig is felszökött a kijelzőn olvasható érték.

Samsung LE40A656: Normál használatnál, beállítva 200 W körüli fogyasztást mértünk, az ECO mód Auto állásában ez lecsökkent 160W-os értékre.

Konklúzió

Adott két eltérő technológia, hasonló méretben, azonos felbontással, azonos áron. Eddig az volt az általános tapasztalat, hogy filmnézésre jobb a plazma technológia, jobb feketét, kontrasztosabb képet nyújt. 2008-ban ott tartunk, hogy az LCD technológia e téren is befogni látszik a konkurenciát. A inhomogén kép, a betekintési szögtől változó kontraszt mint hátrányok továbbra is megvannak, de a világos képen való részletgazdagság, a mélységérzet, a fehér szín tisztasága terén az LCD már túlmutat a plazma kijelzőkön, és akkor nem beszéltünk a plazmák gyengeségeiről, például a ghostingról.
Többször is szembesültünk a teszt alatt azzal, hogy nem tudunk teljesen egyértelműen döntésre jutni, hogy melyik képe a jobb. Mindkét TV jó választás, ha valaki FullHD felbontású megjelenítőt keres, csak az egyéni szempontok dönthetik el, hogy melyiket is válasszuk. Ha fontos a fekete, a fényerő homogenitása, továbbá nem zavar minket a kissé vibráló kép, a gyenge fehér visszaadás, akkor a Panasonic 42PZ85 az ideális választás. Ha viszont inkább a részletgazdaság, a világos részek visszaadása, a mélységérzet a fontos, és meg tudunk barátkozni a kis mértékű bevilágítással, akkor a Samsung A650-es sorozata az ideális választás. Mivel a kettőt nem lehet összegyúrni, némi kompromisszumra mindenképpen szükség lesz, bármelyiket is válasszuk.

Cifu, rea4, BoRRoNeo

---------------------------------------------------------------
Vélemények, észrevételek, kérdések a fórumban.
---------------------------------------------------------------
PMEmail Poster
Top
0 felhasználó olvassa jelenleg ezt a témát (0 vendég és 0 anonim felhasználó)
0 felhasználó:

Topic Options Reply to this topicStart new topic

 [ Script Execution time: 0.0309 ]   [ 11 queries used ]   [ GZIP tömörítés engedélyezve ]